Werkkalender

Henri's werkkalender
Elk seizoen vertelt Henri Albers over zijn werkzaamheden in en
rond Boomgaard Bokhoven.
Herfst 2013
Zo'n late oogst als dit jaar heb ik in ruim 20 jaar
als fruitteler nog niet meegemaakt. Pas 11 september zijn we
met de pluk van ons vroegste appelras, de Santana, begonnen. Dit
moet toch samenhangen met de extreem late gewasontwikkeling door
de kou in het voorjaar en die achterstand is dus niet meer
ingehaald. Zoals iedereen wel weet is de lekkerste appel een
voldoende rijpe appel, zo van de boom geplukt. Knapperig, sappig
en zoet zijn kwalificaties die me te binnen schieten. Gedurende
de rijping van de appel wordt zetmeel omgezet in suikers en
wordt de appel geleidelijk minder hard. Bij de zogenaamde
bicolore rassen is verder de rode blos een belangrijk
kwaliteitskenmerk. Deze blos komt tot stand aan de boom in het
laatste stadium van de rijping onder invloed van direct
zonlicht. En...vooral koude nachten helpen daarbij. Na de
pluk stopt de kleuring, maar gaat de rijping door. De appel is
een levend product, waarvan de vitaliteit langzaam afneemt
richting consumptie. De bewaarrassen worden vóór de optimale
rijpheid geplukt en de bewaarcondities in de
koelcel(temperatuur, zuurstof en koolzuurgehalte) worden zo
gekozen dat de "afleving" vertraagd wordt. De appel wordt a.h.w.
in coma gehouden. De fruitteler wil enerzijds liefst zo vroeg
mogelijk plukken voor een goede bewaring, maar moet soms wachten
op voldoende kleur. Dit is maar een van de vele dillemma's in
het fruittelerbestaan.
Maandoverzicht
Bekijk ook vorige afleveringen en foto's uit de werkkalender van Henri.
Voorgaande maanden
|
 |